+ 359 89 430 0484 / office@murgova.com

МЕДИИТЕ ЗА НАС

 • И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“

   

  „Адвокатска кантора на 2019“ – когато участието в градежа на по-справедлив свят бива възнаградено.

  Националните награди за правосъдие, част от традиционния Благотворителен юридически бал в помощ на деца, болни от церебрална парализа, се провеждат за седма поредна година, а адвокатско дружество „Мургова и партньори“ с управляващ съдружник адв. Петя Мургова бива отличено като „Адвокатска кантора на 2019 година“.

  Новината е приятна, но напълно очаквана с оглед на факта, че дружеството е сред най-бързоразвиващите се в България, за което свидетелства увеличилата се над 3 пъти клиентска маса в последните 4 години. „Мургова и партньори“ се позиционира на челни места в множество престижни международни класации през последните 3 години в сферата на корпоративното и търговското право, недвижими имоти и процесуалното представителство, редом до водещи международни кантори.

  Професионализмът и екипността са сред водещите компоненти, нужни за успеха на всяка компания, а в дружеството те са налице от 2010 година, откогато и основното ядро на членовете остава непроменено. Свежите попълнения в екипа се обучават и развиват в областта на новите направления в предоставяните услуги.

  Интересно е да споменем, че дружеството е консултирало сливания и придобивания в различни сфери като автомобилостроене, информационни технологии, логистика и производство, а успеваемостта му в съдебната зала е повече от впечатляваща. Винаги в крак с новите тенденции в бизнеса и европейската нормативна уредба, АДД „Мургова и партньори“ развива също специализиран отдел, който предоставя консултации по защита на личните данни, търговската тайна и мерките срещу изпирането на пари. Динамичните промени в тези сфери не са пречка за предоставяне на коректно консултиране в пълно съответствие със сложната нормативна уредба.

  „АДД „Мургова и партньори“ е кантора, която се стреми да разчупи общоприетите рамки и стандарти, предлагайки услуга на изключително високо корпоративно ниво, като в същото време не губи идентичността си на бутикова кантора, която предлага оригинални, иновативни и дори нестандартни решения на своите клиенти. Именно поради тази причина нашето мото е „We do not sell services, we earn trust” – „Ние не продаваме услуги, ние печелим доверие.“, допълва адв. Петя Мургова.

 • „Мургова и партньори“ е най-добрата кантора на 2019

  „Мургова и партньори“ грабна приза за най-добра кантора на 2019 г. в Националните награди за правосъдие, които се проведоха за седма поредна година като част от Благотворителния бал на юристите. В категорията се бориха още Адвокатско дружество „Аргумент“- Пловдив, „Ърнст и Янг България “ и „Чаталбашев, Петкова и Иванова“. Да съобщи победителя на сцената излезе журналистката от в-к „Телеграф“ Захари Белчев, а статуетката „Темида“ и плакета му връчи Владимир Пенков, председател и старши съдружник в „Пенков, Марков и партньори“.

  „Мургова и партньори“ е едно от най-бързо развиващите се адвокатски дружества в България през последните години. Само за изминалите 5 години кантората е увеличила клиентската си маса над 3 пъти, състава на служителите си над 2 пъти и е приела двама нови съдружници.

  В последните 3 години АДД „Мургова и партньори“ е неизменно класирано на челните места в престижни международни класации като Legal 500 в сферите на Корпоративното и търговското право, недвижими имоти и процесуалното представителство редом до водещи международни кантори.

  Дружеството разполага с изключително опитен и сплотен екип от професионалисти, чието основно ядро остава непроменено от 2010 г. насам. Именно около това ядро се развиват и новите попълнения в екипа, като кантората успешно развива и собствени кадри, обучавайки млади и енергични колеги, които спомагат за развитието на някои от новите направления в предоставяните услуги и дават надежда, че възходящата линия на развитие тепърва предстои.

  Дружеството  e  ценен и предпочитан партньор на големи международни и български дружества, които определят облика на икономиката ни. АДД  “Мургова и партньори” се гордее с успешното си участие в множество значими проекти, като е консултирало сливания и придобивания в различни сектори, сред които автомобилостроене, информационни технологии, логистика и производство, а успеваемостта на екипа в съдебна зала е впечатляваща.

  Винаги в крак с новите тенденции в бизнеса и европейската нормативна уредба, АДД „Мургова и партньори“ разви специализиран отдел, който предоставя консултации по защита на личните данни, търговската тайна и мерките срещу изпирането на пари. Предвид динамичните промени в тези сфери АДД „Мургова и партньори“ осигурява на клиентите си пълно съответствие със сложната нормативна уредба.

  АДД „Мургова и партньори“ е кантора, която се стреми да разчупи общоприетите рамки и стандарти, предлагайки услуга на изключително високо корпоративно ниво, като в същото време не губи идентичността си на бутикова кантора, която предлага оригинални, иновативни и дори нестандартни решения на своите клиенти. Именно този подход позволява на АДД „Мургова и партньори“ да се идентифицира с мотото „We do not sell services, we earn trust” – „Ние не продаваме услуги. Ние печелим доверие.“

 • Адв.Петя Мургова: „Успехът изисква доверие, а доверието не се получава, то се печели“

  Адв. Петя Мургова не без основание отчита, че най-значимото и постижение като лидер, е създаването и развитието на силен и мотивиран екип на Адвокатско дружество „Мургова и партньори”, което днес работи като добре смазана машина. През 2017 г. дружеството е класирано в престижното международно издание за най-добрите адвокатски кантори  Лигъл 500 (Legal 500) в няколко основни области – Корпоративно и търговско право, сливания и придобивания; Недвижими имоти и строително право; Медицинско и фармацевтично право. Днес адв. Мургова е гост в проекта „Мениджърите споделят“ и разказва повече за лидерството, за трудните казуси, за успеха и бъдещето.

  За принципите

  „Основен принцип в бизнеса ни е да даваме повече от това, което могат да ни платят. Успехът не се измерва с големината на хонорара. За нас няма малки и големи клиенти – независимо дали се касае за стартираща фирма с двама души съдружници или мултинационална компания с приходи за милиарди. И към двете се отнасяме с необходимото уважение, посвещение на цялото ни време и внимание до най-малкия детайл, колкото и маловажен за изглежда, защото той може да обърне резултата от едно дело.

  Вярвам, че правото е наука за справедливото и доброто, и не искам да отстъпвам от това

  Да можем да комуникираме успешно с всеки клиент, независимо от неговата национална принадлежност, религия, вярвания, да чуем и разберем неговите искания, да му дадем ясна обратна връзка какво може да очаква и какви са прогнозите за казуса му, е голяма част от работата ни. Всеки иска да бъде изслушан, но той иска и много повече – да бъде чут. Така че ние трябва да правим повече от това да слушаме – чуваме.
  Успехът изисква доверие, а  доверието не се получава, то се печели. Затова често казваме: „Ние не продаваме услуги, ние печелим доверие”. Аз съм адвокат от 27 години и имам клиенти, с които сме заедно от 27 години – те са най-голямата ни визитка.

  Казусът

  Критерият за значимостта на дадено постижение невинаги е стоящият зад него материален интерес или стойност. Въпреки всичко, разбира се, има проекти, които за клиента и кантората имат важно стратегическо значение, поради техния бъдещ бизнес потенциал.

  Преди няколко години към нас се обърнаха няколко свързани компании, производители на продукти от най-високия клас в хранително-вкусова промишленост, предназначени единствено за износ в Западна Европа. Клиентите бяха структурирали разширяване на бизнеса си чрез придобиване на предприятия на по-малки производители и на техни местни партньори и производства, функциониращи с участие на чужди инвеститори. Избраните от тях производства бяха ползвали финансирания от кредитни институции. Включването ни като консултанти на този етап беше свързано, както с консултиране и водене на преговори с насрещните страни и представители на кредитни институции, така и процесуално представителство по дела, в които следваше да се защитят интересите на клиентите пред други кредитори на придобитите предприятия.

  Най-интересното предизвикателство в конкретния казус беше, как част от българския мениджмънт на едно от придобитите от клиентите предприятия се опитваше да създава юридически и фактически пречки за успешното приключване на сделките. Затова и ние решихме да подходим по-нетрадиционно като посъветвахме клиентите да придобият въпросното предприятие по начин, различен от класическите придобивни способи. С наша помощ клиентите придобиха вземане на голяма финансова институция, кредитирала бизнеса на предприятието до този момент, заедно с учредените обезпечения, включващи и особен залог върху цялото търговско предприятие (недвижими имоти, оборудване, производствени машини, суровини). Така чрез специалния предвиден ред в закона и предложения от нас креативен подход, клиентите получиха директен достъп до предприятието и ускориха значително приключването на процеса по придобиване, съответно стартиране използването на реалните производствени възможности на новите активи.

  Особено актуални през последната година са предизвикателствата пред нашите клиенти, свързани с изискванията на Общия регламент относно защитата на данните или т. нар. GDPR. В този смисъл ние сме сред първите кантори, като предоставяме на клиентите си юридически и консултантски услуги в тази област, както на проектна база, така и в рамките на текущо абонаментно юридическо обслужване.

  Гордея се и със създаването през  2015 г. на Балканска Асоциация за разрешаване на спорове (БАДР), която обединява юристи от 9 балкански държави. Амбициите на проекта и на участниците са БАДР да се превърне в катализатор за приемането на адекватни законодателни решения, свързани с установяването на медиацията като предпочитан способ за разрешаване на спорове и популяризирането й като един ефективен и модерен начин за уреждане на бизнес отношения.

  Новото време

  Именно заради динамиката на всекидневието и все по-голямата роля на технологиите, смятам, че ролята на добрите лидери и екипи ще е решаваща за успешните и конкурентни бизнеси. Според мен човекът е и ще продължава да бъде център на света, както след 10, така и след 100 години. Тъй като  компютрите разчитат на изчислителна мощ, но не и на способността да взимат решения, базирани на усет, интуиция, предпочитания, определено смятам, че тези качества на лидерите и на хората няма да изчезнат  поне в следващите 10 години. Въпреки това звучи стряскащо предупреждението на Стивън Хокинг, че „Развитието на изкуствен интелект може да значи края на човешката раса”.

  Иска ми се да вярвам и се надявам, че неговото навлизането няма да измести истинските  човешки ценности  и  чувства на  любов , загриженост, привързаност, съпричастност, емпатия, нежност и страст.

  Посланието

  Споразумейте се още в началото със съдружниците си в бизнеса по някои важни въпроси, а именно:
  Как  ще се изплаща дела на напускащ съдружник, по каква оценка и как предвиждате  оценка на дяловете при наследяване. Как ще бъдат приемане нови съдружници, защото при смърт на съдружник наследниците му не стават автоматично съдружници.

  Създайте си мъдри планове за онаследяване. Особено в дружеството с ограничена отговорност е важно личното участие, въпреки неговия капиталов характер и никой съдружник не иска да се озове при смърт на другия съдружник със съдружници (наследници), които не познава или които счита, че нямат нужния капацитет и качества за успешно съдружие и за бизнеса. Как ще се решават въпроси, свързани с продажбата на бизнеса; Как ще се разпределя времето, което съдружниците отделят на бизнеса.

  И не на последно място, намерете си добър адвокат и се обръщайте към него предварително, преди да стартирате бизнес или предприемете каквото и да било промени.  Опитът показва, че много често,  начинаещите предприемачи наемат за адвокат приятел или роднина, който обаче, няма нужния опит. Винаги имайте правилния адвокат на своя страна, за да си спестите нерви, съдебни дела и проблеми със закона.

 • Какво трябва да знае бизнесът за новия Закон за защита на търговската тайна?

  Към момента понятието „търговска тайна“ се споменава в над 14 закона у нас. Поради тази фрагментарност и разпокъсаност новият Закон за защита на търговската тайна идва точно навреме, дори е леко закъснял. Това каза Петя Мургова – управляващ съдружник и основател на Адвокатско дружество „Мургова и партньори”, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

  Като друга причина за въвеждането на закона Мургова отбеляза необходимостта България да приложи европейското законодателство като страна членка на Европейския съюз – в случая Директива 2016/943.

  „Смисълът на Директивата е да даде рамката на държавите членки и те да въведат закона, отчитайки някои вътрешни фактори. В конкретния случай обаче Директивата е буквално пренесена, което може да създаде някои проблеми при тълкуването и прилагането на закона“.

  Като основни изисквания за бизнеса Мургова определи информацията, касаеща търговската тайна на дадено предприятие, да бъде определена като такава и да има ограничен достъп до нея.

  „Трябва да има и определени лица, на които да е възложено да вземат всички необходими мерки за защитата и съхранението на тази информация… Компанията също трябва да е предвидила и въвела мерки в тази насока“.

  Ако едно предприятие не е направило всички тези стъпки, то не може да се позове след това и да търси обезщетение за разкриване на неговите търговски тайни, допълни гостът.

 • Медиатори от девет балкански страни обединяват усилия

  Балканската Асоциация за разрешаване на спорове /BADR/ е неправителствена организация, обединяваща експерти от девет държави: България, Македония, Турция, Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватска, Черна гора и Косово. Основател и създател на BADR е адвокат Петя Мургова, сертифициран медиатор и управляващ съдружник в адвокатско дружество „Мургова и партньори“.

  Основната цел на организацията е утвърждаването на медиацията като предпочитан извънсъдебен способ за разрешаване на вътрешно-национални и трансгранични спорове. Популяризирането й е от изключително значение за общественото и стопанско развитие на всяка от държавите-членки на BADR. Световният опит доказва, че медиацията намалява натовареността на съдилищата и предотвратява корупционните практики. Посредством нея споровете се разрешават интелигентно, миролюбиво и икономично, в сравнение със съдебната намеса. Мисията на асоциацията, обединяваща адвокати-медиатори от целия Балкански полуостров, е всеки неин член, чрез подкрепата на останалите от сдружението, да развива и утвърждава медиацията като извънсъдебна процедура за разрешаване на конфликти в собствената си държава.

  Друга важна цел на BADR е участниците в нея да съдействат за усъвършенстване на националните законодателства на страните-членки за приемането й като задължителна предпоставка преди съдебния процес. С опита и професионализма си на адвокатите-медиатори от сдружението ще разрешават и трансгранични спорове между компании, упражняващи бизнес не само на Балканите, а и по целия свят. Чрез специфичните техники за разрешаване на конфликти между спорещите, експертите от BADR ще помогнат на клиентите си да ги потушат още в зародиш.

  Асоциацията има и своята образователна мисия: ще организира национални и международни семинари, обучения и състезания по медиация и кръгли маси. Ще установява и поддържа  контакти с български и интернационални организации, както и с лица, споделящи същите идеали.

  „Чрез обединяването на нашия дългогодишен опит като адвокати и медиатори, което включва познаването на законодателството в нашите държави и комбинирането на различни техники по медиация, ще проправим мост в общуването и разрешаването на трансгранични конфликти. Считаме, че професионалистите от BADR имат волята и потенциала да наложат медиацията като нова култура на общуване в бизнеса на Балканите и по този начин ще спомогнем за промяна на самоосъзнаването на нашите общества.

  Мисията ни е да съдействаме на спорещите страни да променят начина, по който възприемат един конфликт, да им помогнем да го разрешат по мирен път, избягвайки съдебната намеса, въз основа на консенсус и компромис, а не според волята на трето за отношенията им лице“ – коментира философията на новото сдружение адвокат Мургова, основател и председател на BADR.